İslami Eğitim Sistemi
Bizi 1000 yıl, dünyaya hakim kılan; dört kıtaya adalet götürmemizi sağlayan; zulüm, sömürü ve insan hakları ihlallerini çok büyük ölçüde önlememize vesile olan; emperyalizmi ezip, mazlumlara kol kanat germemizi sağlayan eğitim sistemidir.
İslami Eğitim Sistemi’, 150 yıllık ‘seküler eğitim sistemi’nin, özellikle/kasıtlı olarak bize unutturduğu mükemmel bir eğitim sistemidir. Hz. Ebu Bekir’leri, Hz. Ömer’leri, Ebu Hanife’leri, İmam Şafii’leri, Harezmi’leri, Selahaddin Eyyubileri, Sultan Alpaslan’ları, Gazali’leri, İbni Sina’ları, Melik Şah’ları, Farabi’leri, İbn Haldun’ları, Fatih’leri, Fuzuli’leri, Abdülhamit’leri, Akif’leri ve daha nice Dünya çapında bilim, sanat ve devlet adamlarını yetiştiren Eğitim Sistemidir.
Bizi 1000 yıl, dünyaya hakim kılan; dört kıtaya adalet götürmemizi sağlayan; zulüm, sömürü ve insan hakları ihlallerini çok büyük ölçüde önlememize vesile olan; emperyalizmi ezip, mazlumlara kol kanat germemizi sağlayan eğitim sistemidir.
İslsm Eğitim Sistemi, Bugün de bütün Müslümanlar için, bulunması gereken bir yitik, ulaşılması gereken bir hedeftir. Müslümanlar yeniden ayağa kalkacaklarsa, EVVEL ALLAH bu ‘yitik’ sayesinde kalkacaklardır. Onun hayat veren ruhu sayesinde ayağa kalkacaklar ve görevlerimi icra edeceklerdir.
İslami Eğitim Sistemi,
a- Allah’ın birliğini,
b- Yaratılışın birliğini,
c- Hakikatın ve Bilginin birliğini,
d- Hayatın birliğini ve
e- İnsanın, yeryüzünün halifesi olmasını esas alan bir eğitim sistemidir.
f- Bilim ve teknolojide gelişmeyi esas alan, ancak bunu, bütün insanlığın iyiliğine sunan bir eğitim sistemidir.
g- İSLAM EĞitim Sistemi, hem insanlığın ürettiği bilimi geliştiren, hem ona çok çok şeyler katan, hem de onu, karşılıksız olarak ( Avrupa’ya yaptığı gibi) insanlığa öğretmekten zevk duyan bir eğitim sistemidir
İSLAM EĞİTİMİ, Evren ile Yaratıcısını; bilim ile imanı; geçmiş ile bugünü ve geleceği; birbirinden ayırmayan eğitim sistemidir.
Ayrıca, İSLAM EĞİTİMİ:
1- içinde değişik bilimlerin uyumlu bir biçimde bulunduğu, birbiriyle çatışmaksızın aynı hedefe yürüdüğü organik bir birliktir.
2- İslam Eğitimi, ne aksiyomatik, ne de doğmatik değil, VAHİY VE AKLIN UYUMLU DENGESİNE dayanır.
3- İslam Eğitimi, mağrur değil, sürekli olarak gelişime, paylaşıma ve katkılara açıktır.
4- İslam Eğitiminin, ‘anakronizm’ gibi bir sorunu yoktur.
5- İslam Eğitiminin dayandığı, ‘epistemolojik değerler’, İslam’ın evrensel değerleridir.
6- İslami Eğitim indirgemeci, inkarcı, birbirine zıt bilimlerin çatışma alanı, tekelci ve tahakkümcü, ideolojik ağırlıklı, endüstri malzemesi, egemenlerin saltanatının hizmetçisi…. olmayan bir eğitim sistemidir.
İslam eğitim sisteminden koptuktan ya da koparıldıktan sonra, bütün bu alanlardaki bize yakışmayan durumumuz ortadadır. Yine İslam’dan nasiplenenlerin dışında, böyle evrensel düzeyde yetiştirdiğimiz kaç insanımız var? Hani bir söz vardır ya: ‘YİĞİT, DÜŞTÜĞÜ YERDEN KALKAR’. Biz de buradan kalkacağız Allah’ın izniyle ve yeniden dünyada, adil ve insan fıtratına uygun dünyayı biz kuracağız, tarihi de biz yazacağız.
Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ
0 Yorum